Publication: วัฒนธรรมการกินดื่มของชาวมังกร: ศิลปะบนปลายตะเกียบ
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2011
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารจีนวิทยา
汉学研究
Journal of Sinology
汉学研究
Journal of Sinology
Volume
5
Issue
Edition
Start Page
24
End Page
72
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
วัฒนธรรมการกินดื่มของชาวมังกร: ศิลปะบนปลายตะเกียบ
Alternative Title(s)
Dining and Drinking Culture of the Dragon Clan: Aesthetics of Chopsticks
Author(s)
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
ตะเกียบนับว่าเป็นสิ่งประดิษฐ์ที่เป็นเอกลักษณ์ของวัฒนธรรมการกินดื่มของชาวจีน บทความฉบับนี้ผู้วิจัยต้องการวิเคราะห์ "วัฒนธรรมตะเกียบ" ผ่านมุมมองที่หลากหลายของนักวิชาการชาวจีนและชาวต่างชาติ โดยจะอธิบายถึงประเด็นต่างๆ ได้แก่ กำเนิดด้ามตะเกียบ ประวัติความเป็นมาของตัวอักษรตะเกียบ สุนทรียะปลายตะเกียบที่สะท้อนผ่านชนชั้นสูงกับชนชั้นล่างในสังคมจีน รวมถึงบทบาทของตะเกียบในศาสนาและพิธีกรรมของชาวจีน สิ่งต่างๆเหล่านี้ล้วนประกอบสร้างและ หล่อหลอมจนเป็นวัฒนธรรมการกินดื่มอันเป็นเอกลักษณ์ของชาวจีน
Chopsticks have long been regarded as a unique invention of Chinese dining culture. This article aims to analyze "chopstick culture" via different perspectives of both Chinese and foreign scholars. Many aspects will be discussed, including the origin of chopsticks, evolution of Chinese "chopstick" character, aesthetics of chopsticks reflecting different hierarchy in Chinese society, as well as its functions in religions and rituals among Chinese people. The aforementioned aspects have helped shape one of the most unique characteristics of Chinese food culture.
Chopsticks have long been regarded as a unique invention of Chinese dining culture. This article aims to analyze "chopstick culture" via different perspectives of both Chinese and foreign scholars. Many aspects will be discussed, including the origin of chopsticks, evolution of Chinese "chopstick" character, aesthetics of chopsticks reflecting different hierarchy in Chinese society, as well as its functions in religions and rituals among Chinese people. The aforementioned aspects have helped shape one of the most unique characteristics of Chinese food culture.