Publication: การเปลี่ยนแปลงทางเศรษฐกิจและสังคมในเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ สมัยอาณานิคม : มองผ่านการผลิตและบริโภคกาแฟ
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2014
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
2697-4606
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารภาษาและวัฒนธรรม
The Journal of Language and Culture (JLC)
The Journal of Language and Culture (JLC)
Volume
33
Issue
2
Edition
Start Page
5
End Page
20
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
การเปลี่ยนแปลงทางเศรษฐกิจและสังคมในเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ สมัยอาณานิคม : มองผ่านการผลิตและบริโภคกาแฟ
Alternative Title(s)
The economic and social change in Southeast Asia in the colonial era:The production and consumption of coffee
Author(s)
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
บทความนี้มุ่งศึกษาการเปลี่ยนแปลงทางเศรษฐกิจและสังคมในเอเชียตะวันออกเฉียงใต้สมัยอาณานิคม (คริสต์ศตวรรษที่ 17-กลางคริสต์ศตวรรษที่ 20) โดยศึกษากรณีการผลิตและบริโภคกาแฟ ซึ่งเป็นพืชพาณิชย์ที่ชาติตะวันตกผลักดันให้เอเชียตะวันออกเฉียงใต้ผลิตเพื่อป้อนตลาดโลก ผลการศึกษาพบว่า สมัยอาณานิคมเป็นช่วงเวลาที่ชาติมหาอำนาจตะวันตกได้น าระบบเศรษฐกิจแบบทุนนิยมเข้ามาในภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ ทำให้ภูมิภาคนี้มีการผลิตกาแฟในลักษณะของไร่ขนาดใหญ่ โดยคนพื้นเมืองในประเทศที่เป็นอาณานิคมของตะวันตกถูกกดขี่เป็นแรงงานเพื่อให้ชาติตะวันตกได้บริโภคผลผลิตกาแฟในราคาถูกตามหลักการทุนนิยม ด้านการบริโภคกาแฟในภูมิภาคนี้ ผู้บริโภคกาแฟระยะแรกคือ ชาวตะวันตกที่มาอยู่ในดินแดนอาณานิคม (ส่วนกรณีของสยาม ผู้บริโภคระยะแรกคือ ชนชั้นสูง) และมีการตั้งร้านกาแฟตามแบบของสังคมตะวันตก ก่อนที่วัฒนธรรมการบริโภคกาแฟจะค่อยๆขยายตัวไปสู่ชนชั้นกลางและกาแฟได้กลายเป็นเครื่องดื่มที่เป็นส่วนประกอบหนึ่งของวิถีชีวิตแบบสมัยใหม่ของคนในภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ เช่นเดียวกับที่เป็นอยู่ในสังคมตะวันตก
This article aims to study the economic and social changesin Southeast Asia during the colonial period (17th -the middle of the 20th century)by studying the case of coffee production and consumption. Coffee plantswereused in commercial agriculture bywestern colonial powers who promoted cultivation inSoutheast Asian countries, in order to supply the world market. The study found that the colonial period was the time during whichpowerful western countries introducedcapitalism intothe Southeast Asia region, encouraginglarge-scale coffee plantationsin the region. Based on the principles of capitalism, localpeople in western-colonized countries were forcedto work especially hard in order forwestern consumers to be able to affordto drink coffee regularly and not just as a luxury. In terms ofcoffee consumption in this region, the first consumers of local coffeewere the westerners living in the colonized countries (in Siam, theywere the elites) and coffee shops soon becameestablished followingthe western trends. Thereafter, the coffee consumption culture was graduallyembraced by Asia’smiddle class and coffee became the drink most associated with amodern lifestyle for Southeast Asiansas it had already becomein western society.
This article aims to study the economic and social changesin Southeast Asia during the colonial period (17th -the middle of the 20th century)by studying the case of coffee production and consumption. Coffee plantswereused in commercial agriculture bywestern colonial powers who promoted cultivation inSoutheast Asian countries, in order to supply the world market. The study found that the colonial period was the time during whichpowerful western countries introducedcapitalism intothe Southeast Asia region, encouraginglarge-scale coffee plantationsin the region. Based on the principles of capitalism, localpeople in western-colonized countries were forcedto work especially hard in order forwestern consumers to be able to affordto drink coffee regularly and not just as a luxury. In terms ofcoffee consumption in this region, the first consumers of local coffeewere the westerners living in the colonized countries (in Siam, theywere the elites) and coffee shops soon becameestablished followingthe western trends. Thereafter, the coffee consumption culture was graduallyembraced by Asia’smiddle class and coffee became the drink most associated with amodern lifestyle for Southeast Asiansas it had already becomein western society.