Publication: การจัดสำรับอาหารของคนไทยสมัยอยุธยาจนถึงสมัยรัตนโกสินทร์
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2019
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
2730-3144
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารวิชาการอยุธยาศึกษา
Journal of Ayutthaya Studies Institute
Journal of Ayutthaya Studies Institute
Volume
11
Issue
1
Edition
Start Page
32
End Page
42
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
การจัดสำรับอาหารของคนไทยสมัยอยุธยาจนถึงสมัยรัตนโกสินทร์
Alternative Title(s)
Thai Setting Tray of Food since Ayutthaya to RattanakosinPeriod
Author(s)
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
วัฒนธรรมอาหารไทยเป็นวัฒนธรรมที่มีพื้นฐานมาจากการบริโภคข้าวเป็นหลัก ซึ่งจำเป็นต้องมีอาหาร นานาชนิดรับประทานร่วมกับข้าว การที่ต้องรับประทานอาหารหลายชนิดพร้อมข้าว จึงมีการนำอาหารต่างๆ มาจัดรวมกันเป็นสำรับ ซึ่งพบหลักฐานในบันทึกของชาวต่างชาติตั้งแต่สมัยอยุธยา และมีการใช้ภาชนะที่เป็นกระเบื้องเคลือบใส่อาหารต่างๆ แล้วจัดลงในโตกและเตียบ ซึ่งการจัดสำรับนี้ย่อมใช้ภาชนะซึ่งแสดงถึงฐานานุศักดิ์ โดยสำรับที่ใช้ภาชนะที่ทำจากโลหะมีค่าหรือประดับด้วยมุกสำหรับชนชั้นสูงและภิกษุสงฆ์ สำรับที่ใช้วัสดุรองลงมาเป็นของชาวบ้านทั่วไป ซึ่งธรรมเนียมนี้ได้สืบทอดมาจนสมัยรัตนโกสินทร์ และในช่วงหลังเปลี่ยนแปลงการปกครองเริ่มมีภาชนะโลหะเคลือบเข้ามาเป็นภาชนะใช้จัดสำรับกับข้าว จนกระทั่งปัจจุบันที่ค่านิยมการจัดกับข้าวเป็นสำรับได้เปลี่ยนไป
Cultural Thai cuisine based on consumed rice as the main course which need plenty of food recipe to have with rice. Consume of several food recipe with rice is reason for setting tray of food. The evident from foreigner memorandum since Ayutthaya period reveal that Thai people use the utensil made from painted pottery and arrange to a tray on pedestal and unique of food tray with a base and a cone-lid. This setting food tray use container to show social status. Setting food tray made from precious metal or decorated with pearls for elites and monks. The other secondary materials are for people. The tradition carry on until Rattanakosin period and after the revolution, the metal coat food containers were use. Until today the setting tray of food value has changed.
Cultural Thai cuisine based on consumed rice as the main course which need plenty of food recipe to have with rice. Consume of several food recipe with rice is reason for setting tray of food. The evident from foreigner memorandum since Ayutthaya period reveal that Thai people use the utensil made from painted pottery and arrange to a tray on pedestal and unique of food tray with a base and a cone-lid. This setting food tray use container to show social status. Setting food tray made from precious metal or decorated with pearls for elites and monks. The other secondary materials are for people. The tradition carry on until Rattanakosin period and after the revolution, the metal coat food containers were use. Until today the setting tray of food value has changed.