Publication: การฟื้นฟูอาหารพื้นบ้านจีนแคะ (ฮากกา) ห้วยกระบอก : สิ่งท้าทายในภาวการณ์ที่สวนกระแส
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2014
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารมหาวิทยาลัยศิลปากร
Silpakorn University Journal
Silpakorn University Journal
Volume
34
Issue
3
Edition
Start Page
43
End Page
64
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
การฟื้นฟูอาหารพื้นบ้านจีนแคะ (ฮากกา) ห้วยกระบอก : สิ่งท้าทายในภาวการณ์ที่สวนกระแส
Alternative Title(s)
Revitalization of Indigenous Hakka food: Challenges in adversity
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
จากการประเมินความพร้อมเบื้องต้นของกลุ่มจีนแคะชุมชนห้วยกระบอก พบว่ามีต้นทุนความพร้อมในหลายๆ ด้านที่สามารถฟื้นฟูอาหารพื้นบ้านได้ เช่น มีร้านขายอาหารจีนแคะในชุมชน คนส่วนใหญ่ในชุมชนเป็นคนไทยเชื้อสายจีนแคะ คนรุ่นผู้ใหญ่บางคนมีความตระหนักในคุณค่าของอาหารท้องถิ่นที่เป็นเอกลักษณ์ของชาวจีนแคะ คือผักกาดดองเค็มตากแห้ง (ช่อยก็อน) ซึ่งนับวันจะมีคนผลิตน้อยลง คนกลุ่มนี้ยังมีความตระหนักในอัตลักษณ์ของตน โดยเฉพาะเรื่องอาหารที่ทำให้แตกต่างจากกลุ่มชาติพันธุ์อื่นๆ จึงรวมตัวกันเป็นทีมวิจัยเพื่อนำร่องในการถ่ายทอดองค์ความรู้ด้านอาหารแก่คนรุ่นเด็กในการฟื้นฟูและสืบสานอาหารจีนแคะต่อไป บทความนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษากระบวนการส่งเสริมการฟื้นฟูอาหารพื้นบ้านเพื่อถ่ายทอดสู่คนรุ่นต่อไปของชาวจีนแคะที่ ชุมชนห้วยกระบอก ตำบลกรับใหญ่ อำเภอบ้านโป่ง จังหวัดราชบุรี โดยใช้กระบวนการวิจัยเชิงปฏิบัติการร่วมกับชุมชน เพื่อศึกษาข้อจำกัดและปัจจัยเกื้อหนุนที่จะก่อให้เกิดการถ่ายทอดความรู้ด้านอาหารที่เป็นอัตลักษณ์ของคนจีนแคะไปสู่รุ่นเด็ก (young generation) หรือจากรุ่นสู่รุ่น ผลการวิจัยพบว่า ปัญหาสำคัญของการสืบทอดความรู้เรื่องอาหารจีนแคะที่สำคัญคือ คนรุ่นใหม่ในชุมชนไม่ทราบว่าตนเองมีเชื้อสายจีนแคะเนื่องจากพ่อแม่ไม่เคยบอก ซึ่งทำให้คนเหล่านั้นไม่มีความซาบซึ้งกับอาหารที่เป็นภูมิปัญญา และเกี่ยวข้องในเชิงประวัติศาสตร์ของบรรพชนของตน ในขณะที่สภาพการณ์ปัจจุบันสามารถหาซื้ออาหารพร้อมรับประทานได้สะดวกทั้งในตลาดสดและซุปเปอร์มาเก็ต ความท้าทายกับภาวะการณ์ที่สวนกระแสกับความจริงที่ว่า อาหารสำเร็จรูปสมัยใหม่กำลังจะมาแทนที่อาหารท้องถิ่นที่มีคุณค่าและต้นทุนต่ำ ถึงแม้ว่าจะมีโครงการวิจัยสนับสนุนการฟื้นฟูอาหารพื้นบ้านเพื่อการถ่ายทอดสู่รุ่นต่อไป แต่หากไม่มีผู้รับสืบทอด วงจรการผลิตซ้ำจะไม่เกิด ผลที่ตามมาคือ วัฒนธรรมอาหารพื้นบ้านที่บ่งบอกความเป็นจีนแคะอาจจะหายไปในอนาคตอันใกล้
From a preliminary assessment of the Hakka community at Huai Kraboak, the researchers found that there were several advantages that enabled them to maintain their local food culture. For example, there are a number of restaurants catering to the Hakka community and some adult Hakkas have come to realize the value of local food as a part of Hakka identity, such as the use of dried salted cabbage which is becoming less common. This Hakka community appreciates traditional food culture as an aspect of the identity which distinguishes them from other ethnic groups. Thus, they have established a pilot research team for Hakka food revitalization by transferring local Hakka food wisdom to the next generation. The objective of this article is to present the results of the indigenous food revitalization process in order to pass on the knowledge to the next generation of Hakka at Huai Kraboak village, Tambol Krap Yai, Amphoe Ban Pong, Ratchaburi Province. The researchers used a Participatory Action Research (PAR) approach for research in this community to determine the limitations and contributory factors which enable the transmission of Hakka food knowledge from one generation to another. The results indicated that the most important problem for intergenerational transmission of traditional wisdom was the failure of the young generation to recognize their Hakka descent, usually because their parents have never told them. Thus, they do not appreciate the food wisdom which is related to the history of their ancestors. Meanwhile, prepared foods are more convenient to buy at the fresh market or supermarket. This is a serious challenge as prepared food has become a substitute for local food which is cheaper and more nutritious. Although the research project will promote a revitalization of local food knowledge transmission to the next generation, if there is no successor from the transfer group, the on-going use of traditional food will not continue. The result is that the local food culture, which identifies the Hakka group, is at risk of disappearing in the near future.
From a preliminary assessment of the Hakka community at Huai Kraboak, the researchers found that there were several advantages that enabled them to maintain their local food culture. For example, there are a number of restaurants catering to the Hakka community and some adult Hakkas have come to realize the value of local food as a part of Hakka identity, such as the use of dried salted cabbage which is becoming less common. This Hakka community appreciates traditional food culture as an aspect of the identity which distinguishes them from other ethnic groups. Thus, they have established a pilot research team for Hakka food revitalization by transferring local Hakka food wisdom to the next generation. The objective of this article is to present the results of the indigenous food revitalization process in order to pass on the knowledge to the next generation of Hakka at Huai Kraboak village, Tambol Krap Yai, Amphoe Ban Pong, Ratchaburi Province. The researchers used a Participatory Action Research (PAR) approach for research in this community to determine the limitations and contributory factors which enable the transmission of Hakka food knowledge from one generation to another. The results indicated that the most important problem for intergenerational transmission of traditional wisdom was the failure of the young generation to recognize their Hakka descent, usually because their parents have never told them. Thus, they do not appreciate the food wisdom which is related to the history of their ancestors. Meanwhile, prepared foods are more convenient to buy at the fresh market or supermarket. This is a serious challenge as prepared food has become a substitute for local food which is cheaper and more nutritious. Although the research project will promote a revitalization of local food knowledge transmission to the next generation, if there is no successor from the transfer group, the on-going use of traditional food will not continue. The result is that the local food culture, which identifies the Hakka group, is at risk of disappearing in the near future.