Publication: การศึกษาความหมายเชิงวัฒนธรรมจากอาหาร ในเทศกาลตรุษจีนของชาวไทยเชื้อสายจีน
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2022
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารพิกุล คณะมนุษยศาสตร์และสังคมศาสตร์ มหาวิทยาลัยราชภัฏกำแพงเพชร
Phikun Journal, Faculty of Humanities and Social Sciences, Kamphaeng Phet Rajabhat University
Phikun Journal, Faculty of Humanities and Social Sciences, Kamphaeng Phet Rajabhat University
Volume
20
Issue
1
Edition
Start Page
365
End Page
380
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
การศึกษาความหมายเชิงวัฒนธรรมจากอาหาร ในเทศกาลตรุษจีนของชาวไทยเชื้อสายจีน
Alternative Title(s)
A Study of Cultural Meaning of Food in the Chinese New Year Festival of Thai Chinese People
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
บทความนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความหมายเชิงวัฒนธรรมจากอาหารในเทศกาลตรุษจีนจากอาหาร 5 ประเภท โดยนำข้อมูลมาวิเคราะห์ แบ่งออกเป็น 2 หัวข้อ ดังนี้ 1. อาหารในเทศกาลตรุษจีน 2. ภาษาและวัฒนธรรมในอาหาร ผลการศึกษาพบว่าอาหารในเทศกาลตรุษจีนแบ่งออกเป็น 5 ประเภท ได้แก่ อาหารประเภทเส้น อาหารประเภทเนื้อสัตว์ อาหาร ประเภทขนม อาหารประเภทผลไม้ และอาหารประเภทข้าว อาหารทุกประเภทล้วนแฝงไปด้วยเรื่องราว ความเชื่อ และความหมายมงคล ซึ่งความหมายของอาหารได้มาจากชื่อเรียกของอาหารที่เป็นภาษาจีนดั้งเดิม ภาษาไทยที่ ผ่านการแปล และเรียกแบบทับศัพท์ เป็นต้น ด้านความหมายของอาหารมักจะมาจากคำพ้องเสียงหรือตัวอักษรจีนในภาษาจีนกลาง รวมไปถึงการแปลความหมายของชื่อเรียกอาหารจากภาษาจีนสำเนียงอื่น ๆ ส่วนความหมายเชิงวัฒนธรรมทำให้ทราบถึงการสะท้อนให้เห็นถึงวิถีชีวิตของชาวไทยเชื้อสายจีนที่มีต่อเทศกาลสำคัญอย่างเทศกาลตรุษจีน
This article is to study about the cultural meaning of food in the Chinese New Year Festival from five types of food. The analyzed information is divided into two parts: 1.Food in Chinese New Year Festival and 2. Language and Culture in Food. The result shows that food in Chinese New Year Festival can be categorized into five types, which are noodles, meat, snacks or desserts, fruits, and rice. All types of food are full of stories, beliefs, and auspicious meanings. These meanings are derived from their traditional Chinese names, the translated Thai names, and transliteration, and so on. The meaning of the food usually comes from the homophones or Chinese alphabets in Mandarin Chinese as well as the translation of the food name of other Chinese accents. Meanwhile, the cultural meaning reflects the lifestyle of Thai Chinese people towards important festival like Chinese New Year Festival.
This article is to study about the cultural meaning of food in the Chinese New Year Festival from five types of food. The analyzed information is divided into two parts: 1.Food in Chinese New Year Festival and 2. Language and Culture in Food. The result shows that food in Chinese New Year Festival can be categorized into five types, which are noodles, meat, snacks or desserts, fruits, and rice. All types of food are full of stories, beliefs, and auspicious meanings. These meanings are derived from their traditional Chinese names, the translated Thai names, and transliteration, and so on. The meaning of the food usually comes from the homophones or Chinese alphabets in Mandarin Chinese as well as the translation of the food name of other Chinese accents. Meanwhile, the cultural meaning reflects the lifestyle of Thai Chinese people towards important festival like Chinese New Year Festival.