Publication: ขบวนการอาหารเนิบช้าในฐานะวิถีสู่ชีวิตยั่งยืน
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2019
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารปณิธาน
Panidhana Journal
Panidhana Journal
Volume
15
Issue
2
Edition
Start Page
343
End Page
361
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
ขบวนการอาหารเนิบช้าในฐานะวิถีสู่ชีวิตยั่งยืน
Alternative Title(s)
Slow Food Movement as the Way to Sustainable Living
Author(s)
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
ขบวนการอาหารเนิบช้าในฐานะวิถีสู่ชีวิตยั่งยืนเป็นบทความที่มีเนื้อหามาจากส่วนหนึ่งของงานวิจัยเรื่อง อาหาร: ข้อถกเถียงทางปรัชญาร่วมสมัย ซึ่งใช้วิธีการวิจัยเชิงคุณภาพ โดยมุ่งนำเสนอประเด็นเรื่องขบวนการอาหารเนิบช้าว่าเป็นทางเลือกในการดำเนินชีวิตที่ทำให้ชีวิตยั่งยืน ผลการวิจัยพบว่า ความหมายของขบวน การอาหารเนิบช้าว่าเป็นขบวนการที่ต่อต้านวิถีการกินที่เร่งรีบในยุคปัจจุบัน ใน ขณะเดียวกันส่งเสริมการมีชีวิตที่ดีโดยมีอาหารที่สะอาด ปลอดภัย และมีชีวิตที่สัมพันธ์กับสิ่งต่าง ๆ อย่างรื่นรมย์ อาหารเนิบช้ามีหลักการพื้นฐานบนความเชื่อว่าทุกสิ่งมีคุณค่าในตัวเอง ดังนั้นเราจึงควรเคารพและเอื้อเฟื้อต่ออาหารและ สมาชิกในระบบนิเวศ ผลลัพธ์ของอาหารเนิบช้าไม่เพียงแต่ส่งผลดีต่อสุขภาพเท่านั้นยังสนับสนุนวัตถุดิบและวัฒนธรรมอาหารพื้นบ้านซึ่งเป็นการรักษาความหลากหลายของระบบพืชและเมล็ดพันธุ์พื้นบ้าน ระบบอาหารเช่นนี้ยังเอื้อประโยชน์ต่อคนในชุมชน ภูมิปัญญา และความมั่นคงทางอาหาร ซึ่งนำมาสู่ชีวิตที่ยั่งยืนในที่สุด
This article is a part of the research entitled Food: Philosophical Perspectives in Contemporary Debates. This qualitative research discusses the significance of slow food movement as an alternative way to cultivate a sustainable living.By definition, slow food movement is opposed the fast food consumption while supporting the healthy lifestyle which seeking hygiene, food safety and to live in harmony with other entities. The main idea of slow food movement is centered around the believe that everything has its intrinsic value, therefore we should respect and accept all the foods as well as other members in the ecological system.Supporting the slow food movement does not only give benefit for good health but also support the production of local producer and preserves local food culture, which could help securing the diversity of local plants and seeds. This slow food system also gives benefits to community members, local wisdoms as well as helps improve food security, and ultimately will lead to the sustainable food systems.
This article is a part of the research entitled Food: Philosophical Perspectives in Contemporary Debates. This qualitative research discusses the significance of slow food movement as an alternative way to cultivate a sustainable living.By definition, slow food movement is opposed the fast food consumption while supporting the healthy lifestyle which seeking hygiene, food safety and to live in harmony with other entities. The main idea of slow food movement is centered around the believe that everything has its intrinsic value, therefore we should respect and accept all the foods as well as other members in the ecological system.Supporting the slow food movement does not only give benefit for good health but also support the production of local producer and preserves local food culture, which could help securing the diversity of local plants and seeds. This slow food system also gives benefits to community members, local wisdoms as well as helps improve food security, and ultimately will lead to the sustainable food systems.