Publication: ค่าความถี่มูลฐานเสียงวรรณยุกต์ในภาษาไทยของผู้ไร้กล่องเสียง ประเภทหลอดอาหารตามระยะเวลาในการฝึกพูด และการรับรู้เสียงวรรณยุกต์ของผู้ฟัง
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2004
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
Volume
Issue
Edition
Start Page
End Page
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
ค่าความถี่มูลฐานเสียงวรรณยุกต์ในภาษาไทยของผู้ไร้กล่องเสียง ประเภทหลอดอาหารตามระยะเวลาในการฝึกพูด และการรับรู้เสียงวรรณยุกต์ของผู้ฟัง
Alternative Title(s)
A study of the effects of differenttraining periods on esophageal production and normal perception of fundamental frequency with Thai tones
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
วิทยานิพนธ์เรื่อง “ค่าความถี่มูลฐานเสียงวรรณยุกต์ในภาษาไทยของผู้ไร้กล่องเสียงประเภทหลอดอาหารตามระยะเวลาในการฝึกพูดและการรับรู้เสียงวรรณยุกต์ของผู้ฟัง” นี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ ศึกษาเปรียบเทียบค่าความถี่มูลฐานเสียงวรรณยุกต์ 5 หน่วยเสียงในภาษาไทยของผู้พูดปกติกับการออกเสียงวรรณยุกต์ 5 หน่วยเสียง โดยผู้ไร้กล่องเสียงที่ใช้หลอดอาหารตามตัวแปรระยะเวลาในการฝึกพูด และเพื่อศึกษาการรับรู้ของผู้ฟังปกติจากการฟังเสียงวรรณยุกต์ 5 หน่วยเสียง ที่ออกเสียงโดยผู้ไร้กล่องเสียงที่ใช้หลอดอาหารที่มีระยะเวลาในการฝึกพูดต่างกัน
กลุ่มตัวอย่างในงานวิจัยมี 3 กลุ่ม กลุ่มละ 3 คน คือ กลุ่มที่ 1 ผู้ไร้กล่องเสียงที่ใช้หลอดอาหารที่ฝึกพูดไม่นาน กลุ่มที่ 2 ผู้ไร้กล่องเสียงที่ใช้หลอดอาหารที่ฝึกพูดนาน และกลุ่มที่ 3 ผู้พูดปกติ ผู้วิจัยเก็บข้อมูลเสียงวรรณยุกต์ด้วยชุดคำว่า “คา ข่า ข้า ค้า และ ชา” แล้ววิเคราะห์ค่าความถี่มูลฐานด้วยโปรแกรมวิเคราะห์เสียง Praat ทั้งแบบกำหนดจุดและแบบอัตโนมัติ ผู้วิจัยนำเสียงของผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารทั้งสองกลุ่มไปทดสอบการรับรู้โดยให้นักเรียนชั้น ม.6 จำนวน 30 คนเป็นผู้ฟัง ผลการวิจัยที่ได้มีดังนี้
ผลการวิเคราะห์ค่าความถี่มูลฐานเสียงวรรณยุกต์ของผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารสองกลุ่มคือ ค่าความถี่มูลฐานของผู้ไร้กล่องเสียงที่ใช้หลอดอาหารมีค่าความถี่แตกต่างกันมากในช่วงระยะเวลาใกล้เคียงกัน ความถี่ไม่สม่ำเสมอ โปรแกรมวิเคราะห์เสียงไม่สามารถหาค่าความถี่มูลฐานได้หลายครั้ง จึงต้องใช้การวิเคราะห์แบบกำหนดจุดเสริมการอภิปรายผล อย่างไรก็ตาม เมื่อวิเคราะห์ด้วยการกำหนดจุดพบว่า ค่าความถี่มูลฐานเสียงวรรณยุกต์ของผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารมีระดับประมาณ 40-120 Hz ในขณะที่ของผู้พูดปกติอยู่ที่ระดับ 79-122Hz สัทลักษณะเส้นค่าความถี่มูลฐานทั้ง 5 หน่วยเสียงส่วนใหญ่คล้ายกับเสียงวรรณยุกต์คงระดับ และมีความถี่ต่ำ คล้ายเสียงวรรณยุกต์เอก
ผลการรับรู้เสียงวรรณยุกต์ของผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารพบว่า ผู้ฟังรับรู้เสียงของผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารทั้งสองกลุ่มได้ถูกต้องไม่แตกต่างกัน และโดยรวม ผู้ฟังรับรู้เสียงวรรณยุกต์ของผู้พูดทั้งสองกลุ่มถูกต้องเพียงร้อยละ 30 ยกเว้นผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารคนที่ 3 กลุ่ม 2 (ฝึกนาน) ออกเสียงวรรณยุกต์จัตวาได้ดี ผู้ฟังรับรู้ถูกต้องเกินร้อยละ 70 เมื่อเรียงลำดับเสียงวรรณยุกต์ที่ผู้ฟังรับรู้ถูกต้องมากที่สุดไปถึงน้อยที่สุดได้คือ สำหรับผู้พูดกลุ่มที่ 1 เสียงวรรณยุกต์โท เอก ตรี จัตวา และสามัญสำหรับผู้พูดกลุ่มที่ 2 นั้น เสียงวรรณยุกต์จัตวาและเอกรับรู้ได้มากที่สุดเท่ากัน รองลงมาคือ
เสียงวรรณยุกต์ตรี โท และสามัญ
อย่างไรก็ตาม ผลการวิเคราะห์ค่าความถี่มูลฐานและผลการวิเคราะห์การรับรู้เสียงวรรณยุกต์ของผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารแสดงให้เห็นว่า ระยะเวลาในการฝึกพูดไม่ได้ทำให้ผู้ฟังแยกความแตกต่างของทั้งสองกลุ่มได้อย่างชัดเจน เพราะผลการรับรู้แสดงว่า ผู้ฟังรับรู้เสียงวรรณยุกต์ของผู้พูดที่ใช้หลอดอาหารทั้งสองกลุ่มถูกต้องสลับกันไป ไม่ได้เรียงลำดับว่าจะรับรู้เสียงของผู้พูดที่ฝึกนานถูกต้องมากกว่าผู้พูดที่ฝึกไม่นานเสมอไป ทั้งนี้อาจเป็นเพราะปัจจัยอื่นเช่น เพศ อายุ การศึกษาลักษณะนิสัย สุขภาพ ฯลฯ เข้ามามีส่วนสำคัญต่อการฝึกพูด
The objective of this research is to compare the fundamental frequencies of a group of normal speakers with those of esophageal speakers. The esophageal speakers were divided into two groups, based the length of their speech-training. This research also aimed to investigate listeners' perception of the tones of the two esophageal groups. The spoken word sets, recorded on cassette, were analyzed with the Praat program in two different ways: manually and automatically. The results of the acoustic analysis are that the frequencies produced by both groups of esophageal speakers had different pitch heights, were not smooth, and sometimes were unable to be analyzed because of their aperiodic waveform. The fundamental frequency range of the normal speakers is 79-122 Hz. The fundamental frequency range of the two groups of esophageal speakers is 40-120 Hz. Most The fundamental frequency traces look like those of a level tone, and the frequency is very low in the speaker's range. The result of the perception test showed that the listeners understand the speech of the two esophageal groups at a level of about 30%. An exception was the third esophageal speaker in group two. This informant spoke well, so the listeners understood his rising tone more than 70% of the time. In addition, the perception test reveals that the listeners perceived the low tone most correctly. These results are similar to the production test, in which the fundamental- frequency traces look like those of a level tone, and the frequency is very low. The listeners made the most mistakes with the mid tone, because the low and mid tones are similar. Finally, the results show that the difference in the length of the training period for these speakers is not sufficient to separate the two groups of esophageal speakers. Other factors, such as gender, age, education, physical condition and personality may play crucial roles in the esophageal speakers' improvement as well.
The objective of this research is to compare the fundamental frequencies of a group of normal speakers with those of esophageal speakers. The esophageal speakers were divided into two groups, based the length of their speech-training. This research also aimed to investigate listeners' perception of the tones of the two esophageal groups. The spoken word sets, recorded on cassette, were analyzed with the Praat program in two different ways: manually and automatically. The results of the acoustic analysis are that the frequencies produced by both groups of esophageal speakers had different pitch heights, were not smooth, and sometimes were unable to be analyzed because of their aperiodic waveform. The fundamental frequency range of the normal speakers is 79-122 Hz. The fundamental frequency range of the two groups of esophageal speakers is 40-120 Hz. Most The fundamental frequency traces look like those of a level tone, and the frequency is very low in the speaker's range. The result of the perception test showed that the listeners understand the speech of the two esophageal groups at a level of about 30%. An exception was the third esophageal speaker in group two. This informant spoke well, so the listeners understood his rising tone more than 70% of the time. In addition, the perception test reveals that the listeners perceived the low tone most correctly. These results are similar to the production test, in which the fundamental- frequency traces look like those of a level tone, and the frequency is very low. The listeners made the most mistakes with the mid tone, because the low and mid tones are similar. Finally, the results show that the difference in the length of the training period for these speakers is not sufficient to separate the two groups of esophageal speakers. Other factors, such as gender, age, education, physical condition and personality may play crucial roles in the esophageal speakers' improvement as well.
Table of contents
Description
Sponsorship
Degree Name
ศิลปศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level
ปริญญาโท
Degree Department
คณะศิลปศาสตร์
Degree Discipline
Degree Grantor(s)
มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์