Publication: การเมืองวัฒนธรรมของ “อุดมการณ์ชาติพันธุ์ไทย”: ความเป็นไทยที่ (เคย) กดทับ “อาหารเจ๊ก” “อาหารลาว”
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2021
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
2672-9814
eISSN
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารศิลปศาสตร์ มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
Journal of Liberal Arts, Thammasat University
Journal of Liberal Arts, Thammasat University
Volume
21
Issue
2
Edition
Start Page
453
End Page
471
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
การเมืองวัฒนธรรมของ “อุดมการณ์ชาติพันธุ์ไทย”: ความเป็นไทยที่ (เคย) กดทับ “อาหารเจ๊ก” “อาหารลาว”
Alternative Title(s)
The Cultural Politics of “The Ethno-Ideology of Thainess”:Thainess that (used to)dominate “Chinese food”and“Laotian food”
Author(s)
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
งานศึกษานี้มีวัตถุประสงค์ที่จะทดลองใช้กรอบคิด “การเมืองวัฒนธรรม” ในการวิเคราะห์มิติอาหารไทยร่วมสมัย โดยพิจารณาเชื่อมโยงกับสิ่งที่เรียกว่า “อุดมการณ์ชาติพันธุ์ไทย” ผลการศึกษาพบว่า อาหารบางประเภทอย่างอาหารจีน อาหารลาว/อาหารอีสาน ซึ่งเคยถูกตีตรา “ไม่ไทย” ล้วนเคยอยู่ภายใต้กระบวนการเบียดขับและถูกทำให้เป็นชายขอบมาแล้วทั้งสิ้น หากแต่มีระดับความเข้มข้นที่แตกต่างกัน โดยที่อาหารจีนมีสถานะและเส้นทางเดินในประวัติศาสตร์ในการเผชิญหน้ากับอุดมการณ์ชาติพันธุ์ไทยที่ราบรื่นกว่าอาหารลาว/อาหารอีสาน ในปัจจุบันทั้งอาหารจีน และอาหารลาว/อาหารอีสาน ได้ถูกผสานรวมเข้ามาเป็นส่วนหนึ่งของอาหารไทยที่ทุกชนชั้นในสังคมไทยรับประทานอย่างไม่ประดักประเดิด สิ่งนี้อาจเป็นภาพสะท้อนปรากฏการณ์การกลายเป็นประชาธิปไตยในมิติด้านอาหาร ในภาพกว้างด้วย
The objective of this study is to experiment with the conceptual framework. "Cultural politics" in contemporary culinaryanalysis by considering the connection with the so-called "The Ethno-Ideology of Thainess". The study found that certain types of food as Chinese food and Laotian food / Isan food, which have been labeled "NonThai", have been under the process of (social) exclusion and marginalizationwith different (concentration) levels. Nevertheless, the status of Chinese food and historical path in the faceof Thai ethnic ideals is smoother thanthat ofLaotian food/ Isan food. At present, both Chinese food and Laotian food / Isan food havebeen integrated into a part of Thai food that every class in Thai society indulges in. This may also be a reflection of the phenomenon of culinary democracy in general.
The objective of this study is to experiment with the conceptual framework. "Cultural politics" in contemporary culinaryanalysis by considering the connection with the so-called "The Ethno-Ideology of Thainess". The study found that certain types of food as Chinese food and Laotian food / Isan food, which have been labeled "NonThai", have been under the process of (social) exclusion and marginalizationwith different (concentration) levels. Nevertheless, the status of Chinese food and historical path in the faceof Thai ethnic ideals is smoother thanthat ofLaotian food/ Isan food. At present, both Chinese food and Laotian food / Isan food havebeen integrated into a part of Thai food that every class in Thai society indulges in. This may also be a reflection of the phenomenon of culinary democracy in general.