Publication: จริยศาสตร์อาหารในล้านนา
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2022
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารปณิธาน
Panidhana Journal
Panidhana Journal
Volume
18
Issue
2
Edition
Start Page
1
End Page
20
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
จริยศาสตร์อาหารในล้านนา
Alternative Title(s)
Food Ethics in Lanna
Author(s)
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
บทความวิจัยเรื่อง จริยศาสตร์อาหารในล้านนา มีวัตถุประสงค์ คือ 1) ศึกษาความหมายและคุณค่าของอาหารล้านนา 2) ศึกษาวิเคราะห์จริยศาสตร์ในอาหารล้านนา และ 3) อภิปรายความเปลี่ยนแปลงคุณค่าของอาหารล้านนา โดยมีขอบเขตด้านเนื้อหาในการวิเคราะห์ปรัชญาอาหารในประเด็นจริยศาสตร์อาหารล้านนา ผ่านอาหารในชีวิตประจำวันและอาหารในพิธีกรรม ในขอบเขตด้านพื้นที่นั้น งานวิจัยนี้มีพื้นที่ในการศึกษา คือ จังหวัดเชียงใหม่ ประเทศไทย และ ในเมืองเชียงตุง รัฐฉานตะวันออก ประเทศเมียนมาร์ งานวิจัยนี้เป็นวิจัยเชิงคุณภาพ ใช้วิธีการเก็บข้อมูลโดยการสัมภาษณ์เชิงลึก จากผู้ให้ข้อมูลสำคัญ และใช้วิธีการสนทนากลุ่ม ในการเก็บข้อมูลของผู้ให้ข้อมูลทั่วไป ผ่านการสัมภาษณ์แบบไม่มีโครงสร้าง การสังเกตแบบมีส่วน และการสังเกตแบบไม่มีส่วนร่วม ผลการศึกษาพบว่า จริยศาสตร์อาหาร เป็นการศึกษาทางด้านปรัชญาที่สัมพันธ์กับศาสตร์อื่น ผ่านอาหาร ซึ่งประเด็นที่อยู่ในขอบข่ายของปรัชญาอาหาร คือสัมพันธ์ของมนุษย์กับอาหารในมุมมองต่าง ๆ จากการวิเคราะห์จริยศาสตร์ในอาหารล้านนาในประเด็น 1) ความหมายและคุณค่าของอาหารล้านนา 2) จริยศาสตร์ในอาหารล้านนา และ 3) ความเปลี่ยนแปลงคุณค่าของอาหารล้านนา พบว่าอาหารในชีวิตประจำวันส่วนใหญ่เป็นการนำวัตถุดิบ พืชผักตามฤดูกาลมาปรุงอาหาร ส่วนผสมของเนื้อสัตว์ เครื่องเทศ และเครื่องปรุงรสตามลำดับ อาหารที่รับประทานในสังคมล้านนาได้รับอิทธิพลมาจากวัฒนธรรมอาหารของกลุ่มชาติพันธุ์กลุ่มต่าง ๆ ส่วนอาหารในพิธีกรรมล้านนาอยู่บนฐานคิดของความเชื่อเรื่องผี ขวัญ ซึ่งมีลักษณะแนวคิดวิญญาณนิยม และเมื่อพระพุทธศาสนาเข้าสู่ล้านนาอาหารมีผลต่อในการประกอบพิธีกรรมที่มีการหลีกเลี่ยงการใช้เนื้อสัตว์ในการทำพิธีกรรม ทั้งนี้คุณค่าของอาหารล้านนาทั้งเชียงใหม่และเชียงตุงจึงมีการเปลี่ยนแปลงไปตามยุคสมัย แต่ยังคงมีการรักษาขนบดั้งเดิมไว้โดยการผสมผสานความเชื่อเรื่องผีและพุทธศาสนา แต่มีหลักเกณฑ์เฉพาะที่เป็นข้อห้ามที่ยังมีความเคร่งครัดอยู่ ส่วนตัวอาหารนั้นมีชื่อเรียกเช่นเดิมแต่วัตถุดิบที่ใช้ในปัจจุบันนิยมใช้วัตถุดิบที่หาได้สะดวก
This research article entitled “Food Ethics in Lanna” is aimed to study 1) the meaning and value of Lanna cuisine 2) to analyze food ethics in Lanna and 3) to explain the changes in value of the Lanna cuisine. The scope of content analysis is limited within the area of ethics in Lanna cuisine through food in daily life and food in religious rituals. Geographically, this study explored the foods in Chiang Mai Province, Thailand and Keng Tung Town in eastern Shan State, Myanmar. It was found that food ethics is the philosophical study connecting to other studies through foods especially the interrelation between humans and foods in various points of view. According to the analysis, it was found that most of the foods for daily life use seasonal vegetables to cook as well as meat, spices and seasonings respectively. Lanna cuisine was influenced by the food cultures from different ethnicities. Food in religious rituals was developed on the basis of spirit and Khwan which came from the belief in animism. Lanna food for religious rituals that later avoided using meat as ingredients was influenced by Buddhism it came to the Kingdom. The values of Lanna food either in Chiang Mai and Keng Tung have changed through times but still maintain the tradition of mixing the beliefs in spirit and Buddhism together, only specific and strict rules that still in practice. Names of foods remain the same but ingredients used for cooking are adapted for the sake of convenience.
This research article entitled “Food Ethics in Lanna” is aimed to study 1) the meaning and value of Lanna cuisine 2) to analyze food ethics in Lanna and 3) to explain the changes in value of the Lanna cuisine. The scope of content analysis is limited within the area of ethics in Lanna cuisine through food in daily life and food in religious rituals. Geographically, this study explored the foods in Chiang Mai Province, Thailand and Keng Tung Town in eastern Shan State, Myanmar. It was found that food ethics is the philosophical study connecting to other studies through foods especially the interrelation between humans and foods in various points of view. According to the analysis, it was found that most of the foods for daily life use seasonal vegetables to cook as well as meat, spices and seasonings respectively. Lanna cuisine was influenced by the food cultures from different ethnicities. Food in religious rituals was developed on the basis of spirit and Khwan which came from the belief in animism. Lanna food for religious rituals that later avoided using meat as ingredients was influenced by Buddhism it came to the Kingdom. The values of Lanna food either in Chiang Mai and Keng Tung have changed through times but still maintain the tradition of mixing the beliefs in spirit and Buddhism together, only specific and strict rules that still in practice. Names of foods remain the same but ingredients used for cooking are adapted for the sake of convenience.