Publication: การค้าอาหารในสังคมไทยสมัยอยุธยาตอนปลาย-สมัยการปฏิรูปประเทศ
Submitted Date
Received Date
Accepted Date
Issued Date
2013
Copyright Date
Announcement No.
Application No.
Patent No.
Valid Date
Resource Type
Edition
Resource Version
Language
th
File Type
No. of Pages/File Size
ISBN
ISSN
0125-1902
eISSN
DOI
Scopus ID
WOS ID
Pubmed ID
arXiv ID
item.page.harrt.identifier.callno
Other identifier(s)
Journal Title
วารสารประวัติศาสตร์
Journal of History
Journal of History
Volume
38
Issue
Edition
Start Page
81
End Page
97
Access Rights
Access Status
Rights
Rights Holder(s)
Physical Location
Bibliographic Citation
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Title
การค้าอาหารในสังคมไทยสมัยอยุธยาตอนปลาย-สมัยการปฏิรูปประเทศ
Alternative Title(s)
Author(s)
Author’s Affiliation
Author's E-mail
Editor(s)
Editor’s Affiliation
Corresponding person(s)
Creator(s)
Compiler
Advisor(s)
Illustrator(s)
Applicant(s)
Inventor(s)
Issuer
Assignee
Other Contributor(s)
Series
Has Part
Abstract
บทความนี้ศึกษาความเปลี่ยนแปลงรูปแบบการค้าอาหารในสังคมไทยสมัยอยุธยาตอนปลายจนถึงสมัยการปฏิรูปประเทศด้วยวิธีการทางประวัติศาสตร์ ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่าการค้าอาหารเป็นกิจกรรมทางเศรษฐกิจและสังคมที่เปลี่ยนแปลงไปตามบริบทของสังคม โดยสภาพการขยายตัวทางเศรษฐกิจในสมัยอยุธยาตอนปลาย-สมัยรัตนโกสินทร์ ทำให้รูปแบบชีวิตของผู้คนเปลี่ยนจากการผลิตแบบยังชีพที่ผลิตอาหารเพื่อบริโภคเอง มาเป็นการซื้อหาอาหารเพื่อการอุปโภคและเกิดธุรกิจการค้าอาหารในตลาดเพื่อตอบสนองความเปลี่ยนแปลงที่เกิดขึ้น
ต่อมาในสมัยปฏิรูปประเทศให้ทันสมัยอย่างตะวันตก ด้วยสภาพการขยายตัวของระบบเศรษฐกิจแบบทุนนิยมและกระแสการเปลี่ยนแปลงสู่สังคมสมัยใหม่ ทำให้ผู้คนในเมืองมีรูปแบบชีวิตที่เร่งรีบตามเวลาทำงานและเกิดวัฒนธรรมการบริโภคสินค้าเพื่อแสดงถึงอัตลักษณ์ทางชนชั้นของตน ดังนั้นรูปแบบการค้าอาหารจึงเปลี่ยนแปลงเป็นร้านค้าและแผงลอยที่ค้าอาหารปรุงสำเร็จพร้อมทาน รวมถึงภัตตาคารที่ดูหรูหราเพื่อตอบสนองวิถีชีวิตและรสนิยมของผู้คนในเวลานั้น
This article aims to study the change of food traditional pattern of Thai society at the late Ayutthaya period to the reformation period by historical method. To the finding, food tradition was economic activity and the change of society by following social context. With reference to expansive economy, the late of Ayutthaya period to the early Rattanakosin period was the factor to create the change of people's lives. Their lives were changed from sufficient consumers of food to purchase for consumption. This situation created tradition of food business in order to support the situation. According to the reformative period such as the Western countries, the event of expansion of capitalism economy and the changes to modern society are the factor affecting to be hasty lives by following working hour. Then, it provided food consumptive culture which was identity of people's living level. Hence, the traditional category of food was changed to be fast food shops and kiosks including expensive restaurant in order to support living life and favour of people at that time.
This article aims to study the change of food traditional pattern of Thai society at the late Ayutthaya period to the reformation period by historical method. To the finding, food tradition was economic activity and the change of society by following social context. With reference to expansive economy, the late of Ayutthaya period to the early Rattanakosin period was the factor to create the change of people's lives. Their lives were changed from sufficient consumers of food to purchase for consumption. This situation created tradition of food business in order to support the situation. According to the reformative period such as the Western countries, the event of expansion of capitalism economy and the changes to modern society are the factor affecting to be hasty lives by following working hour. Then, it provided food consumptive culture which was identity of people's living level. Hence, the traditional category of food was changed to be fast food shops and kiosks including expensive restaurant in order to support living life and favour of people at that time.